Preventie

‘Voorkomen is beter dan genezen’.

Tijdens een afspraak bij een van onze preventie assistentes wordt het gebit grondig gereinigd, zolang het tandsteen oppervlakkig aanwezig is. Is dit laatste niet het geval en zit het dieper onder het tandvlees genesteld, dan wordt u door de tandarts doorverwezen naar een mondhygiënist (zie behandeling ‘mondhygiënist’). Dit wordt vaak bij een controle of een eerste intake-afspraak door de tandarts bepaald.

Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen uw tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak lastiger te poetsen zijn of misschien worden vergeten. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald.

 

Om te voorkomen dat het tandsteen en/of plak weer terugkeert op het glazuur en zo ook een risico vormt voor cariës (dit alleen door plak), zijn er verschillende aspecten die hierin belangrijk zijn: op de juiste manier poetsen, flossen, stoken of ragen en regelmatige controle bij de tandarts.

Tijdens een behandeling bij de preventie assistente wordt er, naast de reiniging, individuele instructie gegeven. Er wordt gekeken naar de poetstechniek, welke stokers en/of ragers het best bij uw gebit passen. Ook kan er gekeken worden naar de eetgewoontes en wat dit kan veroorzaken aan het glazuur. Kortom alles om er samen voor te zorgen het gebit zo plak-vrij mogelijk te krijgen en houden.

Het is belangrijk dat u alle juiste informatie krijgt want u heeft tenslotte uw mondhygiëne voor het grootste gedeelte in eigen handen.