Kroon of brug

Een kroon is het zichtbare deel van een tand of kies. Soms is de kroon dermate beschadigd of misvormd dat deze vervangen moet worden door een kunstkroon of brug. Een kunstkroon wordt meestal ook ‘kroon’ genoemd.

Een kroon is een speciale overkapping van metaal of porselein (of beide), die over een beschadigde of sterk gevulde tand of kies wordt aangebracht. De kroon bestaat uit één stuk en geeft meer stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon. Een brug bestaat uit in elk geval twee kronen op bestaande elementen met daartussen een dummy op de plek waar bijvoorbeeld een kies of tand ontbreekt of is getrokken. Uw tandarts zorgt ervoor dat de kroon of brug wordt aangepast aan de vorm en kleur van uw eigen tand of kies. Daardoor blijft het een natuurlijk geheel is en past het goed in uw mond.

Er zijn meerdere redenen voor het toepassen van een kroon:

  • Tandbederf; Een tand is zo zwaar beschadigd door bederf, dat het onmogelijk is om deze te herstellen met normale vullingen
  • Cosmetisch; Grote vullingen, met name oude, kunnen anders van kleur zijn en er niet mooi uitzien. Tanden kunnen deels afgebrokkeld en misvormd zijn.
  • Ongeluk; Tanden kunnen beschadigd zijn door een ongeluk
  • Ontbrekende tand/kies; om diverse redenen kan er een tand of kies ontbreken.

De duur van de behandeling hangt af van de beschadiging van de kies en of er eerst een voorbereidende behandeling van de kies moet plaatsvinden. Bijvoorbeeld met een vulling of wortelkanaalbehandeling. Over het algemeen wordt er tussen de 70 en 90 minuten aangehouden.  Als een groot deel van de kies ontbreekt, wordt de kroon soms met een stift in het wortelkanaal vastgezet.
De tandarts zal een groot deel van de tand of kies omslijpen. Dit gebeurt meestal met een verdoving, zodat u hier geen pijn van ondervindt. Daarna zal uw tandarts, met behulp van zacht materiaal, een exacte afdruk van de te behandelen tand of kies en de omliggende tanden maken. Soms wordt er gebruik gemaakt van een dun draadje om het tandvlees van de kies af te houden, zodat de afdruk nauwkeurig kan worden gemaakt. Ook wordt er een tegenafdruk gemaakt van de tegenoverliggende kaak en ook nog een wasplaat waar u op dichtbijt voor een paar seconden. Met al deze afdrukken kan de tandtechnicus een kroon of brug maken met de juiste grootte en hoogte.

Tot de tijd dat de definitieve kroon of brug klaar is krijgt u een tijdelijke kroon of brug. Deze noodvoorziening blijft twee weken zitten en wordt vastgezet met tijdelijk cement. Met deze noodvoorziening kunt u gewoon eten, drinken en poetsen maar is het wel verstandig dat u oplet niet teveel kleverige dingen te eten zoals kauwgom of toffees. Komt de noodvoorziening binnen de twee weken tijd los te zitten dan kunt u tijdens openingstijden altijd bellen voor een korte afspraak zodat de assistente de noodvoorziening weer kan vastzetten.

Bij het plaatsen van de definitieve kroon of brug worden altijd een aantal dingen gecontroleerd. Is er een goed contactpunt met de naastgelegen elementen? Heeft de kroon of brug de goede hoogte? Bijt u stabiel dicht? En wat vindt u zelf van de kleur en vorm? Na dit passen en beoordelen wordt de kroon of brug vastgezet met definitief cement en wordt dit uitgehard met het blauwe licht. Bij het plaatsen van de brug bevindt zich nog een tussenstap en dat is het passen van de metalen kappen die onder het porselein komen te zitten. Er wordt gekeken of de kappen stabiel op de plek zitten. Daarna wordt dit deel weer teruggezonden naar de tandtechnicus en wordt het porselein over de kappen gemodelleerd. Een week na het passen van de kappen wordt de brug dan definitief geplaatst.

De kroon of brug blijft, afhankelijk van de gezondheid van de tand of kies die eronder zit, vele jaren zitten. Het is belangrijk om te weten dat een kroon of brug de kies niet volledig ongevoelig maakt voor tandbederf. De kies moet dus goed worden schoongehouden, zeker langs de randen van de kroon of brug. Uw tandarts en de assistente zal u hierover adviseren.

Het is mogelijk dat het cement waar de kroon of brug mee is vastgemaakt loslaat of oplost, waardoor hij van zijn plaats komt. Neem als dit gebeurt direct contact op met uw tandarts. De tandarts kan uw kroon of brug dan opnieuw vastmaken.