Mondhygiënist

Wanneer er bij de gebitscontrole wordt vastgesteld dat er sprake is van tandvleesontsteking, kan de tandarts u adviseren een afspraak te maken bij de mondhygiënist. De mondhygiënist is onder andere gespecialiseerd in de behandeling en preventie van tandvleesontsteking.

Bij het eerste bezoek zal door het opstellen van een pocket-, of parodontiumstatus worden vastgelegd wat de conditie van het tandvlees is. De conditie van het tandvlees wordt gemeten door o.a. te kijken naar bloeding, pocketdiepte en aanhechtingsverlies van het tandvlees. Al deze gegevens zijn nodig voor het opstellen van een behandelplan en kostenbegroting.

Behandeling van tandvleesontsteking ook wel initiële parodontale behandeling genoemd, is intensief en secuur werk, daarom kan het nodig zijn hiervoor een of meerdere vervolgafspraken te maken. De behandeling bestaat uit verwijdering van tandplaque en tandsteen boven en tussen het tandvlees en het tandworteloppervlak. Verder bestaat het vooral ook uit het aanleren van goede mondverzorging. De mondhygiënist gaat samen met u op zoek naar motivatie om dit te doen en vooral ook vol te houden!

Drie maanden na de initiële behandeling vindt doorgaans een herbeoordeling plaats. Hierbij wordt opnieuw de conditie van het tandvlees vastgelegd en het resultaat wordt besproken.

Overige behandelingen

Ook voor aanvullende adviezen en/of behandeling van tandhalsgevoeligheid, slechte adem of preventie van gaatjes kunt u bij onze mondhygiënist een afspraak krijgen.